(sporočilo za javnost)

Ljubljana, 10. december 2021

Svetovni dan človekovih pravic in 1 leto od ustanovitve Centra

Pred enim letom smo na današnji dan, 10. decembra, Ivan Gale in EISEP – Evropski inštitut za skladnost in etiko poslovanja podpisali pogodbo o ustanovitvi Centra za zaščito žvižgačev. Po navdihu svetovnega dneva boja proti korupciji in dnevu človekovih pravic, smo si že ob ustanavljanju zadali, da bo naše poslanstvo pomoč osebam, ki prijavijo kršitve s širše družbenim škodljivim učinkom in nato sami postanejo žrtve povračilnih ravnanj. Pa tudi, da bomo žvižgače poskušali predstavljati kot junake, kakršni so. Breme njihovega žvižga namreč nosijo sami in njihove družine, koristi pa žanje cela družba, kadar se kaj zaradi njihovega poguma vendarle spremeni na boljše.

Evropska unija je žvižgaštvo navsezadnje priznala kot človekovo pravico, a za primeren prenos in praktično implementacijo direktive o njihovi zaščiti bo Slovenija zamudila predpisan rok, ki je 17. december. Za predloge strokovne javnosti na zakonski predlog, katerega je Vlada objavila ravno te dni, pa sta predpisana le borna dva tedna in to v predbožičnem času!

Veseli smo, da mnogi žvižgači najdejo uteho in pomoč pri Centru in še posebej pri našem največjem ambasadorju, Ivanu Galetu, ki praktično vsakodnevno deluje kot zaščitnik žvižgačevih pravic.

Tudi v prihodnje se bomo trudili delati v enaki smeri, pri čemer trkamo na vest vseh pristojnih organov in organizacij, vključno z inšpekcijami, sodišči, javnimi službami in zavodi, sindikalnimi organizacijami in organi pregona ter predvsem na vest tamkaj zaposlenih  strokovnjakov, pooblaščenih uradnih oseb in funkcionarjev, da naredite svoje delo, izpolnite dolžnost svoje funkcije in služite  tistim, katerim ste v (javni) službi. Povsod smo ljudje tisti, ki tvorimo organe in organizacije in smo odgovorni, ko nekaj naredimo in tudi, ko nekaj ne naredimo. Če je treba, postanite žvižgači tudi sami, vam bomo pomagali. Vse dokler nas ne bo toliko na pravi strani, da bodo pomoč potrebovali oni drugi… 

 

Preberite celotno izjavo za javnost tukaj.

Kontakti
Center za zaščito žvižgačev
Dalmatinova ulica 2, 1000 Ljubljana
E-pošta: info@center-zvizgaci.si

Telefon:
041 412 164 (splošne informacije)
041 412 172 (mediji)
www.center-zvizgaci.si