(sporočilo za javnost)

Ljubljana, 22. junij 2021

PREDVAJANJE V ŽIVO OB SVETOVNEM DNEVU ŽVIŽGAŠTVA

Center za zaščito žvižgačev se bo v živo oglašal ob svetovnem dnevu žvižgaštva, dne 22. junija, 2021, med 14:00 in 19:00 uro (povezava do dogodka). Ob tej priložnosti bomo prvič razkrili tudi    nekatere podrobnosti primerov, na katere  opozarjajo žvižgači, ki so se obrnili na Center, zaradi povračilnih ukrepov. Nekateri med njimi so se namreč odločili, da o tem javno spregovorijo.

Poudarjamo, da javno razkritje žvižgačev nikakor ni pogoj za odobritev podpore Centra. Ravno nasprotno. Žvižgače namreč ščitimo tudi pred razkritjem njihove identitete. Zato z občutkom velike odgovornosti in le na njihovo željo na predvajanju v živo danes gostimo pogumne posameznice in posameznike, ki ne morejo gledati stran.

Ivan Gale, slovenski žvižgač in soustanovitelj Centra za zaščito žvižgačev ter Andrijana Bergant, direktorica Centra za zaščito žvižgačev in predstavnica drugega soustanovitelja, Evropskega inštituta za skladnost in etiko poslovanja, bosta preko profila Centra na Face Book-u vodila ta 5 urni pogovor. Ob tej priložnosti bosta Ivan in Andrijana odgovarjala na komentarje in vprašanja gledalcev, ki bodo predvajanje spremljali v živo. Dve uri bomo sprejemali tudi klice, preko katerih se bodo gledalci lahko glasovno vključili v ‘eter’ in nas vprašali kar jih najbolj zanima.

S tem dogodkom, v okviru širše kampanje #NeGlejStran, želimo povečati prepoznavnost Centra in širokemu občinstvu predstaviti kaj delamo ter kakšna je naša vizija za prihodnost. Govorili bomo o dosedanjem delu Centra in naših načrtih za prihodnje ter kakšne sistemske pomanjkljivosti vidimo skozi številne primere žvižgačev, ki so se do sedaj obrnili na nas.

Tekom predvajanja v živo želimo intenzivno zbirati finančna sredstva za podporo žvižgačem, saj njihove potrebe presegajo trenutne zmožnosti Centra. V ekonomsko stisko so žvižgači in njihove družine prišli, ker so pri svojem delu opozarjali na nezakonitosti, tudi takšne ki resno ogrožajo pomembne javne interese in javne dobrine. Ostali so zvesti svojim vrednotam, odgovornemu in strokovnemu opravljanju dela. Niso se uklonili pritiskom posamičnih interesov in grožnjam, katerih so bili deležni s položaja uradne in finančne premoči, ter bili na koncu izločeni.

Kršitve na katere žvižgači opozarjajo imajo široke negativne učinke na družbo, siromašijo javna sredstva in podpirajo zlorabo pooblastil in javnih služb, kršitev človekovih pravic, zlorabo okolja, korupcijo. Velikokrat povzročajo celo grožnjo za javno zdravje in varnost. Samo zato, ker imajo posamezniki od takšnih zlorab in kršitev zasebne koristi.

Zato je prav, da kot civilna družba o tem odprto govorimo, pogumne posameznike, ki se v bran širšim interesom izpostavijo in s tem tvegajo lastno dobrobit, pa podpremo.

Center bo deloval tudi pri zagovorništvu pravic žvižgačev, za odpravo sistemskih pomanjkljivosti ter pri uveljavitvi institucionalne zaščite žvižgačev. Država namreč mora odigrati svojo vlogo in končno tudi izpolniti dolžnost, ki jo vsem državam članicam EU sedaj nalaga tudi nova evropska direktiva o zaščiti žvižgačev (Direktiva o zaščiti oseb, ki prijavijo kršitve prava EU).

Vedno pa bo pomembno, da vsi državljani oziroma javnost neposredno in posredno – tudi preko podpore nevladnih organizacij, kot je Center, demonstriramo podporo tem prizadevanjem in dopolnjujemo potrebo po pomoči žvižgačem v praksi, na terenu in v realnem času.

Okvirni program za predvajanje v živo, dne 22. junij, 2021

PRVI DEL (14:00 – 15:15)

  1. Ivan in Andrijana o dosedanjih aktivnostih Centra, kako je sploh prišlo do njegove ustanovitve, kaj smo delali do sedaj, zadnje novosti in kaj pripravljamo v prihodnje.
  2. Obisk prvih dveh gostov. Tema pogovora se bo pletla okoli vprašanja varstva okolja in njegovih zlorab ter na kaj sta opozarjala ta dva žvižgača in zato izgubila zaposlitev.

PAVZA (15:15 – 15:35)

DRUGI DEL (15:35 – 16:50)

  1. Obisk drugih dveh gostov. Pogovor bo potekal okoli problematike kršitev pravic najetih delavcev in oviranja sindikalnega delovanja, na katerega je prav tako opozarjalo več žvižgačev in ostalo brez zaposlitve.
  2. Pogovor o socialno-psiholoških stiskah, v kateri se nenadoma znajde žvižgač. Kakšni mehanizmi samo-pomoči so nam na voljo in kaj storiti, če se znajdemo v takšnem položaju. Pogovor bo vodila sodelavka in blogerka Centra ter naša socialno-psihološka svetovalka, Saša de Witt Skutnik.

PAVZA (16:50 – 17:10)

TRETJI DEL (17:10 – 19:00)  

  1. Pogovor o pomanjkljivostih pri zaščiti žvižgačev oziroma njihovi sistemski marginalizaciji, ki jih spoznavamo skozi primere žvižgačev. Pogovarjali se bomo o izzivih s katerimi se bomo v Sloveniji zelo verjetno soočali pri uveljavitvi EU Direktive o zaščiti žvižgačev.
  2. Sprejemanje klicev ‘v eter’.

 

Kontakti
Center za zaščito žvižgačev
Dalmatinova ulica 2, 1000 Ljubljana
E-pošta: info@center-zvizgaci.si

Telefon:
041 412 164 (splošne informacije)
041 412 172 (mediji)
www.center-zvizgaci.si